Thursday, February 17, 2011

Rx

Credit: Free images from acobox.com
          Ieri am auzit la radio (eram în maşină, n-aş putea spune ce post era) o ştire care m-a îngrijorat. Aeroportul Otopeni va fi dotat cu un detector cu raze x care va scana pasagerii înainte de zbor.Pretextul este eficientizarea controlului, mai ales că prin Otopeni trec zilnic aproximativ 5000 de turişti. În continuare se preciza că UE va face nişte reglementări pentru a impune folosirea acestor detectoare în toate aeroporturile în maxim 2 ani. Un radiolog a explicat pe scurt efectele nocive ale Rx (acelaşi tip de radiaţii ca la radiografii, Dumnezeu ştie ce doză se administrează) dar cui îi pasă de părerea lui? Nu am drumuri de făcut cu avionul, dar mă interesează pentru că am rude care sunt nevoite să călătorească astfel.
           Ce să mai zic de aeroport când la radiografii dentare am întâlnit medici care nu se obosesc să protejeze pacientul cu şorţul de plumb. Nimeni nu m-a întrebat niciodată dacă sunt însărcinată, deşi asta ar trebui să fie o întrebare de rutină. Chiar m-au ironizat "Ia uite, ţi-ai pus singură astea! Lasă, dragă, că e o doză foarte mică!" Mică, mică dar... cumulativă. Nu le pasă!
           Îmi aduc aminte când eram în spital cu Iuli şi eram gravidă cu Maria. Mergeam cu copilul spre radiologie-copii obosită de nopţile în care avusese febră mare, supărată că nici un antibiotic nu rezolva nimic (ce să rezolve dacă ea avea rubeolă?), uitând cu totul că n-ar trebui să mă expun la radiaţii. Trebuia să o imobilizez  în poziţie corectă radiologic, nu stătea singură la 10 luni. Chiar pe culoar, înainte să intru, mă întâlnesc cu o vecină, infirmieră la secţia chirurgie. "Am auzit că sunteţi internate şi am trecut să vă văd. Dar ce faci, intri tu însărcinată? Lasă-mă pe mine!" Şi uite aşa Dumnezeu m-a oprit să fac o greşeală care putea să mă coste mult.

No comments:

Post a Comment