Thursday, January 17, 2013

X,Y,Z

La o scoala din Romania doi elevi, unul in clasa I (X) si altul intr-a III-a (Y) se harjonesc pe culoar. Lucrurile devin serioase cand X il loveste pe Y cu pumnul in gura. Y il urmareste pe X ca sa se razbune si il impinge, trantindu-l de un perete. Pe culoar era si profesorul (Z) care era absorbit de colajele de pe pereti si nu intervine la timp pentru a opri incidentul. Dupa ce se suna, Z intra in clasa la Y (in primele minute ale orei urmatoare) si ii vorbeste direct : "Ce cauti, ma prostule, la aia de-a-ntaia? Vezi ca-ti dau una de zbori!" si chiar ii da o palma peste cap copilului nedisciplinat.

Y, intors acasa, ii spune mamei ca l-ar fi batut chiar tatal lui X, pentru ca el nu stie cine era domnul Z. Mama o suna pe doamna invatatoare impreuna cu care il identifica pe adultul respectiv ca fiind unul dintre profesorii scolii. Din auzite mama stie ca Z nu e la prima agresiune de acest gen.

A doua zi parintii copilului se prezinta la director pentru a discuta problema. El recunoaste ca ar mai fi avut reclamatii la adresa lui Z, dar doar verbal. Ei doresc sa depuna si o cerere de sanctionare a profesorului respectiv. Aici e o problema: secretara se codeste sa dea un numar de inregistrare cererii (ca sa poata fi mai repede trecuta cu vederea) dar domnul director ii reaminteste ca orice muritor are dreptul sa faca o sesizare scrisa si sa o inregistreze.

Cu o recomandare speciala cei doi parinti trec fugitiv si prin biroul inspectoarei (general adj) unde sensul discutiei e in mod penibil deturnat catre analizarea comportamentului elevului Y, evitandu-se orice comentariu la adresa lui Z. Aici le este refuzata orice incercare de a lasa un document scris despre eveniment (lipsit de importanta fata de alte probleme cu care se confrunta inspectoratul) de vreme ce s-a depus o plangere la conducerea scolii.

La scoala respectiva se intocmeste o comisie care sa ancheteze cazul. Nemultumirea e generala: parintii nerusinati le-au dat cadrelor didactice de lucru tocmai in apropierea sarbatorilor! Ei sunt catalogati ca fiind neiertatori, intoleranti si lipsiti de respect fata de ... doamna invatatoare (care nu era in scoala la momentul incidentului, copiii avand alta ora)! Motivul cererii  este unanim considerat "banal" si se banuiesc animozitati de alta natura intre cele doua parti.

Deznodamantul: Z primeste " o observatie scrisa" conform art.280 alineatul 2 din legea1/2011. Speram ca observatia sa aiba rolul de a-l transfigura pe domnul profesor, pentru ca pe viitor sa devina un exemplu de conduita morala pentru elevi.

14 comments:

  1. Mda, previzibil. Eu nu cred că ”observația” va avea vreun efect pozitiv asupra atitudinii profesorului respectiv, ci e doar încă o mușamalizare a unei situații de genul și (încă) o dovadă că trăim într-o epocă...veche.

    ReplyDelete
  2. si copiii ce sanctiuni au primit?nu scuz profesorul, dar pentru copii nu mai exista nici un fel de sanctiune, de aceea ajung sa se omoare in curtea scolii.

    ReplyDelete
  3. Păi, nu-i de ajuns că a luat bătaie?

    ReplyDelete
  4. super profesor!

    copii ar trebui pedepsiti si prin scaderea notei la purtare, sanctiuni, exmatriculari.

    parintii aceia n-au habar de educatie (ca exemplu, au un copil razbunator si bataus).

    ReplyDelete
  5. Anonymus, abia astept sa ai si tu copii! Atat am de spus.

    ReplyDelete
  6. Isi loveste colegul cu pumnul in gura si nu are sanctiune si nu sunt chemati parintii la scoala? Si voua vi se pare normal? Celalalt il tranteste de perete si tot asa firesc pica?
    Mie mi se pare jungla o scoala in care se intampla asta si inteleg de ce ajung la liceu sa nu poata fi stapaniti sub nici o forma iar universitatile sunt inexistente pe plan mondial.
    PS: eu sunt parinte. Pe mine ,m-a chemat la scoala aici in afara Romaniei pentru ca in clasa intai(aproape 6 ani deci) impreuna cu alti 5 colegi in pauza s-au aliniat la gard si faceau intrecere cine arunca mai departe cu bulgari din pamant si pietricele stranse din curtea scolii. I-au mustrat, i-au scos la careu a doua zi dimineata explicand ca in acest fel se poate lovi vreun trecator si ne-au si chemat la discutii. Au inteles, e clasa a patra acum si nu a mai repetat niciodata figura.
    Pentru o bataie intre copii ca cea descrisa aici in spatiul scolii s-ar fi trecut in fisa copilului discutie obligatorie cu specialist si profesorul de serviciu ar fi fost obligat sa ii tina pe batausi sub observatie stricta un anumit timp.
    Imi pare rau ca sunt Gica contra iar insa este de neinteles pentru mine si sigur si pentru altii ce au copiii in alte parti la scoala spiritul asta bataus si competitional sustinut in primul rand de parinti in Romania.

    ReplyDelete
  7. Nu zic ca e firesc ce s-a intamplat intre copii, dar modalitatea de a-i corija a fost cu totul neinspirata. Imi plac mult mai mult atitudinile de genul:chemat parintii la scoala, discutie cu specialist, observatie stricta din parte invatatorului decat jigniri sau lovituri la cap aplicate de profesori.
    Pe al tau ti l-a pocnit, atunci cand arunca cu bulgari? I-a zis cineva: "Ce cauti, idiotule, sa arunci cu pietre? Nu vezi ca poti lovi pe cineva?"
    Nu vad cum sustin parintii bataile dintre copii, decat numai in cazul in care sunt si ei la fel de "batausi" acasa. Oare sunt vreunii care-si invata odraslele sa dea pumni altora din senin?

    ReplyDelete
  8. @Diana: nu mai astepta, am deja 2. Bucura-te! :)

    E o diferenta intre a arunca pietre "cat mai departe" si a te bate cu pumnii cu copii mai mici din alte clase.

    Probabil din aceasta cauza nu le-a dat doua peste cap doar pentru aruncat pietre.

    Insa la copiii ce se urmaresc si se bat cu pumnii, orice "consiliere" e deja depasita, intrandu-le pe o ureche si iesindu-le pe cealalta.
    Singura modalitate ce functioneaza e urecheala. Iar daca nici asta nu functioneaza, atunci penalizarile si exmatricularile ar trebui puse in functiune.

    Daca stau sa ma gandesc bine, profesorul a fost cam bland cu cel de clasa I. Elevul trebuia pus la izolare pana se terminau orele in ziua respectiva, asta asa, ca prima reactie.


    Daca acei copii au chef de reglat conturi, se pot intalni undeva s-o faca, nu la scoala in spatiu public.

    Daca vreti sa cititi o mostra din rezultatele "blandetii" si a "consilierilor" gresit intelese, cautati revista Familia Ortodoxa pe Ianuarie. Acolo apare o scoala din Bucuresti, clasa a 6-a, unde tiganii cocolositi fac ce vor. Citit ce fac cu fetele, pentru ca nu si-au luat "urecheala" la timp!

    ReplyDelete
  9. Eu nu m-am referit la modalitatea de a-i corija.
    Eu m-am referit doar la raspunsul "Păi, nu-i de ajuns că a luat bătaie?" din asta eu am inteles ca pentru tine nu mai era necesar altceva..Poate insa altceva ai fi vrut sa spui.
    LA fel si Diana. Sper .
    Pentru ca daca nu se accepta pedeapsa copilului atunci da "asa sustin parintii bataile intre copii". Exact asa.
    Mentionez ca pedeapsa din punctul meu de vedere atunci cand este vorba de bataie intre colegi trebuie neaparat sa existe si de asemeni, NU trebuie sa fie corporala.Insa sa existe inca din momentul intrarii in comunitate 4,5,6, ani . Altfel, la varste mari se va ajunge asa ca in scoala de care se vorbeste mai sus.
    Am citit mai demult ca Romania este pe locul doi in lume la violenta in scoli si nu credeam.Cand vad ca exista din ce in ce mai multe mame ce in cazuri ca asta de exemplu au o problema doar cu profesorul ce a gresit bineinteles, dar copiii ii scuza inclin sa cred ca locul 2 nu numai ca este adevarat dar se va mentine inca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totusi ... nu cred ca Romania este pe locul 2 in lume la violenta in scoli. In alte tari se intampla lucruri grave (copii ce impusca alti copii), dupa cum auzim pe la stiri.
      Am fost tentata sa scriu si eu ceva cand am citit postarea, dar nu pot:
      - nu am copii;
      - nu-i cunosc pe copiii in cauza.
      Pot doar sa spun ca nu mi-a placut deloc purtarea profesorului. :( Trebuia sa-i mustre ferm pe amandoi, dar cu dragoste.

      Delete
  10. "Insa la copiii ce se urmaresc si se bat cu pumnii, orice "consiliere" e deja depasita, intrandu-le pe o ureche si iesindu-le pe cealalta.
    Singura modalitate ce functioneaza e urecheala. Iar daca nici asta nu functioneaza, atunci penalizarile si exmatricularile ar trebui puse in functiune." - si daca nici asta nu functioneaza ii dam afara din viata si casa noastra, nu mai sunt ai nostri. Asa ii educam!

    In alta ordine de idei, si mie imi e frica de violenta din scoli, am un baiat in cl. 1 si mi-a zis de mai multe ori ca l-au agresat cei din clasele mai mari, inclusiv fete! Se tratesc in ei, ii inconjoara, ii arunca pe jos caciula! Eu i-am zis de cand era la gradinita, daca il loveste sau impinge cineva sa se duca la educatoare, la fel i-am zis si acum, sa nu riposteze, i-a zis sotului si a vb. el cu parintii unora din copiii agresivi si aceia l-au lasat in pace. In situatia in care a vorbit direct cu copiii (altii), aceia nu au recunoscut si in alta zi s-au purtat la fel. I-am zis sa vorbeasca cu invatatoarea lui, iar daca ei nu se linistesc vorbim noi cu invatatoarea si parintii lor. E foarte dificil subiectul, pentru ca si copiii respectivi probabil ca au parte de violenta in familie, sau poate o vad la tv sau calculator, deci greu de corectat un comportament fara sa stii si sa inlaturi cauza. Si al meu cand vine acasa este tensionat, nervos si isi manifesta nervii pe noi si pe surorile lui. Si e foarte greu sa ii suport comportamentul fara sa izbucnesc si eu (deci un lant vicios), sa ma gandesc ca cine stie ce a vazut, auzit, suportat la scoala de se comporta asa. Sa trasez limite, incercand sa nu ii mai augmentez si eu nervii, f. greu uneori.

    ReplyDelete
  11. Aici nu vorbea nimeni despre lipsa pedepsei, ci problema se punea in legatura cu modalitatea. Daca vi se pare normal ca un formator de caractere, un dascal, sa reactioneze asa, sa nu ne mai miram de ceea ce vedem in scoli. Ce poate invata un copil dintr-un astfel de comportament, decat ca in viata, la violenta trebuie sa raspunzi cu violenta si cu jigniri?

    ReplyDelete
  12. Eu aici am citit mai demult: http://www.campusnews.ro/stiri-stiri-7356280-scoala-romaneasca-locul-2-intr-clasament-violentei.htm
    PS:
    la noi exmatricularile de la scoala se practica cu succes de mult timp la peste 11 ani deci gimnaziu.Nu inseamna ca "ii dai afara din casa sau din viata" .Inseamna excludere din colectivitate, sunt doua chestii complet diferite.Unul din scopul instructiei la varsta mica in scoli la noi este exact intelegerea diferentei esentiale dintre familie si colectivitate. Scoala are reguli clare ca si societatea mai tarziu si trebuie respectate.Cel ce nu le respecta este "lepadat".Aici exact asta este termenul. Cu parere de rau, va citi singur din carte acasa intre patru pereti si se va uita prin gard la cei ce sunt in stare sa fie impreuna.Mai intai 3 zile am vazut se da.
    Diana, exact ca noi nu am comentatv proful ci spuneam ca desi suntem mame credem ca cei doi copii trebuiau pedepsiti .
    Nepedepsiti fiind, vor continua sa -l "atinga" pe baiatul Iulianei de exemplu. Asta e jungla.

    ReplyDelete
  13. Maria(Mihaela?), eu nu am comentat ideea de exmatriculare, ci intreaga "metoda", intregul text. --copiii care se bat nu raspund nicicum la consiliere, singurele solutii care mai raman sunt urecherea si exmatricularea -- E vorba aici de o atitudine fata de copil pe care eu nu o pot impartasi. Daca a ajuns aici e clar ca sunt probleme si cred ca si in familie si in societate trebuie gasita cauza acestor probleme, nu doar amendat comportamentul. Asta nu exclude sanctiunea, asa cum iertarea de multe ori nu schimba consecintele faptelor rele.

    ReplyDelete