Wednesday, April 9, 2014

Despre natalitate

Nu ma pricep deloc la analiza politica sau economica, dar asa, habarnista cum sunt, nu am putut sa nu remarc superficialitatea cu care se dau verdicte legate de o tema care ma intereseaza: natalitatea, sau, mai degraba, maternitatea. Am si eu de facut cateva remarci legate de subiectele din articolele de mai sus. Sper ca autoarea sa nu-mi inteleaga dezacordul ca pe un atac la persoana.

Natalitatea scade fiindca este efectiv greu sa faci copii, chiar daca dupa ce ii nasti le acorzi o atentie minima sau chiar daca ii abandonezi ulterior. Sarcina si nasterea sunt pentru foarte multe femei evenimente traumatizante. In lipsa unei motivatii puternice de ordin spiritual nu vad de ce si-ar duce la bun sfarsit sarcinile nedorite. Restul, care fac 1-2 copii, cred ca o fac din inertie, fiindca asa li s-a intiparit modelul social de familie normala.

 Intr-adevar, femeile nu fac copii pentru stat si nici nu-i concep dintr-un imbold patriotic de a redresa situatia economica a tarii lor. Mai cred ca majoritatea sarcinilor apar in mod spontan si doar in cuplurile cu infertilitate indelungata relatiile sexuale sunt planificate special pentru a obtine fecundarea. In rest, oamenii planifica atunci cand nu vor copii, nu cand ii vor.

 Batrana Europa n-are probleme la capitolul natalitate si datorita exodului de tineret din zonele cu natalitate crescuta catre zonele "imbatranite" (vezi femeile care pleaca in "Italea" si au grija de batrani)

Pentru ca se abordeaza totul din perspectiva atee, se neglijeaza un aspect important: in lumea araba cauza izbucnirii razboaielor nu e atat densitatea mare de masculi tineri, cat ideile islamist-fundamentaliste care ii anima.

Destaranizarea nu presupune abolirea satului, ci doar renuntarea la aspectele primitive devenite inacceptabile pentru cei care au experimentat conforul vietii urbane. La noi in tara lumea buna tinde tot mai mult sa-si mute resedinta intr-un cadru patriarhal. Chiar si clasa de mijloc se orienteaza spre case la tara, sufocata de aglomeratia si aerul irespirabil al oraselor.

Daca luam in mod simplist lucrurile si acceptam ca natalitatea inalta e echivalenta cu nivelul economic precar,  cum se face ca Franta si SUA au o rata a natalitatii ceva mai mare ca Moldova si totusi nu sunt nici pe departe mai sarace (tabel pe anul 2013) Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar am auzit de la cunoscuti emigrati din Moldova ca alcoolismul e un fenomen ingrijorator in tara lor. Si asta poate fi o cauza...

Intr-adevar astazi se pretind fabulos de multe lucruri ca sa te incadrezi in categoria parintilor pregatiti sa aiba copii, dar daca esti destul de puternic iti poti stabili propriile standarde in materie de parenting. Nimeni nu vine sa te traga de maneca si sa te interogheze la ce activitati iti duci copilul sau cum ii organizezi petrecerea de ziua de nastere.

Si mai e ceva: nu toate bunicile noastre au fost criminale. Isi carau in spate copiii pana la cel mai apropiat spital, nu-i lasau chiar sa moara ca sa aiba o gura mai putin de hranit. Merita spuse si de-astea, nu numai de-alea cu perna pe gura, doar ambele sunt realitati  ale vremii si nu e fair play sa amintim doar de unele.

2 comments:

  1. Doamne ajuta,

    Sunt putin off-topic, dar nu am stiut unde sa postez mesajul. Acum, in perioada aceasta in care ne apropiem de Invierea Domnului, vis-a-vis de copii cum abordati tema? Mai exact, cum il excludeti pe " iepuras" din imaginatia/asimilarea lor, pentru ca in zilele noastre, copii relationeaza sf. Inviere cu " iepurasul care aduce oua colorate". Stiu, este vina sistemul, dar si a parintilor. Am divergente cu verisoarele carora le zic sa nu-i mai invete asa de mici; se revolta atacandu-ma ca nu stiu sa ma bucur de lucruri marunte, copilaresti, dar eu consider ca este mai profunda idea. Cum ati spus si dumneavoastra intr-o postare anterioara referitor la Mos Craciun, nu doriti sa va pacaliti copii. Dar ce facem in cazul copiilor carora nu au " posibilitatea" sa afle ADEVARUL , copii a caror parinti sunt atei si ei invata de la gradinita de vestitul " IEPURAS". Nici nu stiu cum trebuie abordata tema. Probabil fiecare parinte trebuie sa-si educe copilul acasa... dar in cazul in care nu se intampla asta... e foarte trist. Si mai exista si posibilitatea, de fapt, este un adevar, ca MASS-MEDIA influenteaza foarte mult si toate produsele din super-marker, plus influenta celorlalti copii din grupe. E bine sa-i lasam sa creada intr-un surogat?
    Un prieten , profesor de religie, se plange ca nu stie ce sa mai faca la scoala, in priviinta eleviilor, pentru ca nu le poate schimba perceptia asta. Ni s-a intiparit de mici in cap anumite sarbatori autohtone si...cu ele am ramas, doar pe ele le vedem cele bune, pe ale noastre le-am inlaturat.

    Va multumesc!
    Maica Domnului sa va ocroteasca si sa va dea putere sa duceti sarcina cu bine pana la capat.

    E.R

    ReplyDelete
  2. Eu sunt relaxata cu privire la subiectul acesta, nu adopt o atitudine de inchizitor cu ceilelti care-si invata copiii prostii, doar le spun alor mei adevarul.

    E bine ca omul sa stie unde e cazul sa se impuna si unde sa lase lucrurile sa curga fara sa produca turbulente zadarnice.

    Nu e de mirare ca oamenii isi lasa copiii sa creada in iepuras, fiindca de pretutindeni sunt asaltati cu mesajul acesta. Ca sa lupti cu acest curent trebuie o motivatie puternica si nu toti sunt patrunsi de sensul adevarat al sarbatorii.

    ReplyDelete