Saturday, April 12, 2014

Pescari de oameni

Multi oameni vin la biserica in cautarea unei solutii miraculoase de a scapa de necazuri. Preotul le spune: "de-aia va merge rau, ca nu sunteti cununati, ca nu va spovediti, ca nu mergeti Duminica la biserica..." si promit rasturnari spectaculoase de situatie. Mi se pare un abuz, o metoda ieftina de a racola pe cineva.

Mai mult decat atat, sunt sigura ca cei care vorbesc asa oamenilor nu stiu nici pe departe care e cauza nereusitei cuiva (cel mult se inchipuie), ci numai Dumnezeu stie de ce slobozeste anumite incercari. Dovada celor de mai sus sta in faptul ca sunt unii fac toti pasii care, dupa spusele preotului, ar trebui sa-i scoata din impas, si totusi viata lor nu se schimba in sensul dorit de ei. De aici decurge o atitdine dispretuitoare fata de biserica si slujitorii ei, care "n-au fost in stare sa faca nimic" (mai ales ca protagonistii savarsesc formal ceea ce ii invata preotul, vanand un rezultat rapid pentru situatia lor dificila, fara sa se transforme in duh).

Mai onest mi s-ar parea ca reprezentantii clerului sa-si precizeze clar limitele omenesti si sa sublinieze ca restul se intampla dupa voia Domnului. Sa se stie de catre toti ca biserica nu e un loc unde se fac contracte pentru o viata pamanteasca roz, dar ca, traind dupa poruncile dumnezeiesti e mult mai putin probabil sa fii nefericit.

Si e bine de stiut ca, da, se intampla minuni si azi ...

 Intr-adevar, ca om a carui menire este sa se preocupe de sanatatea sufleteasca a celorlalti, e firesc ca preotul sa le puna in vedere care ar fi mijloacele pentru a o dobandi. Nu neg ca multora li se trag neajunsurile din cauze duhovnicesti si dupa ce intra intr-o randuiala a vietii launtrice se linistesc si cele din afara.

Poate gresesc, poate o fi doar o metoda de a pescui suflete, dar vai de cei care scapa din carlig. 

3 comments:

  1. si eu cred ca ai mare dreptate..trebuie sa-L urmam pe Hristos din dragoste pentru El, cu nadejdea invierii mortilor, nu pentru avantaje in viata de aici
    Iar dacă nădăjduim în Hristos numai în viaţa aceasta, suntem mai de plâns decât toţi oamenii.1Corinteni 15,19

    ReplyDelete
  2. Pescari de oameni a vrut Hristos sa-i faca pe ucenicii Sai, imi place mult aceasta expresie pentru ca porneste de la meseria simpla a unor oameni simpli, dar Dumnezeu a facut din pescari apostoli. Nu as folosi in sens negativ aceasta formula, sincer...

    ReplyDelete
  3. Nu m-am gandit s-o folosesc in sens negativ. Am adus in discutie o momeala pe care o consider nepotrivita.

    ReplyDelete